Het groene hart

Dit is echt Boskoops

Dit mooie dorp staat bekend om zijn sierteelt en boomkwekerijen, rust, ruimte, en gemoedelijkheid. Dwars door het centrum stroomt de Gouwe met aan weerskanten weidse polders.

Belle de Boskoop

De Schone van Boskoop, het appelras dat op z’n Frans nog mooier klinkt, werd in 1853 door de Boskoopse boomkweker P.A. Ottolander ontwikkeld. De goudrenet, zoals zij tegenwoordig meestal genoemd wordt, begon daarna een zegetocht door de hele wereld. Tegenwoordig is deze grote, ietwat zurige appel niet meer uit de schappen weg te denken. De appel is geliefd in de keuken, omdat zij haar stevige vorm behoudt. Dat maakt haar uitermate geschikt voor een heerlijke Hollandse appeltaart, en met een vleugje kaneel doet zij het ook goed in de appelmoes. Zie je het al voor je? Straks sta jij in jouw ruime keuken, en zodra je de oven opendoet, nodigt de geur van deze Boskoopse klassieker iedereen uit voor een kop koffie met iets lekkers!

Schuitje varen

Boskoop ligt in een waterrijke omgeving. Het wordt niet voor niks wel eens ‘Klein Giethoorn’ genoemd. Het dorp strekt zich uit aan beide oevers van de Gouwe, met de hefbrug – een Rijksmonument uit 1935 - als verbindend element. Al in de Middeleeuwen werd hier meer dan 2.000 kilometer sloten aangelegd, die voorheen een belangrijke rol speelden voor het transport van de kwekerij-producten. Met houten boten, de schouwen, voer men onder de vele ophaalbruggetjes door. Die mooie traditie is nieuw leven ingeblazen, en nu kun je ook als toerist of inwoner Boskoop vanaf het water bekijken. Huur je liever zelf een roeibootje? Dat kan bij hotel Klein Giethoorn in het Rietveld, waar Boskopers al sinds 1951 genieten van een ouderwets lekker kopje koffie op het zonnige terras aan het water.

Boomkwekers en buitenlui

In de dertiende eeuw besloot de abdis van Rijnsburg om in Boskoop de boomgaarden van de abdij uit te breiden. De veengrond bleek een ideale voedingsbodem voor bomen en planten. Aanvankelijk werd in Boskoop vooral aan fruitteelt gedaan, maar later deed ook de sierteelt haar intrede. De vraag in de omliggende landen nam enorm toe, en Boskoop vestigde zijn internationale reputatie als het grootste aaneengesloten boomkwekerijgebied ter wereld. Nog steeds vinden tuinliefhebbers uit alle windstreken hun weg naar de vele kwekerijen en tuincentra. Wie iets meer wil weten over de geschiedenis van deze grote exportsector, kan terecht in het Boomkwekerijmuseum. Er is ook een sortimentstuin, waar je honderden verschillende gewassen kunt bewonderen. Groene vingers en tuinlaarzen komen hier dus echt van pas!