Ontmoet de Boskopers

Leuke interviews met een aantal inwoners van Boskoop

‘Niet ieder voor zich, maar met elkaar’

Op zijn twintigste ging Edwin Bakker op zichzelf wonen, in Boskoop. Na meer dan een kwart eeuw weet hij voor 100% zeker dat hij hier oud wil worden. “In Waddinxveen, waar ik oorspronkelijk vandaan kom, was het toch meer ‘ieder voor zich’. Boskopers zijn echt met elkáár. Op straat maken ze gemakkelijk een praatje en als je van hun droge humor houdt, valt hier veel te lachen. Om er te wonen is het natuurlijk een prachtig groen dorp, en toch vind je er alles; van sportverenigingen tot scholen, en van winkels tot de haven. Wist je dat we aan de Hoogeveense weg zelfs een vliegveld hebben? Nou ja, het zijn maar modelvliegtuigjes, maar dan wel met start- en landingsbaan!” Edwins gouden tips: 1. Vier eens carnaval met de Krooshappers: de leukste en actiefste vereniging van Holland. 2. Strijk lekker neer bij restaurant De Roos voor een heerlijke maaltijd of een gezellige borrel. 3. Geniet van een ijsje bij Jansen; daar kun je simpelweg niet omheen.

‘Het voelt als een warm bad’

Saskia Lourier is de drijvende kracht achter een zorgkwekerij, en haar man Alex achter Brasserie M’n Schoonouders. Beiden zijn verknocht aan Boskoop. “Ze zeggen dat Boskopers stug zijn, maar laten we dat verhaal nu voor eens en altijd uit de wereld helpen. Mensen vormen hier nog echt een gemeenschap, en iedereen die wil, mag daar deelgenoot van zijn. Hier aan huis hebben we 7.000 m2 land dat deels bestemd is voor de zorgkwekerij. Samen met verstandelijk beperkten kweken we daar groente, kruiden en fruit voor het restaurant. Ik denk dat veel Boskopers zich betrokken voelen bij het dorp en bij elkaar. De vriendin van mijn zoon werd bijvoorbeeld meteen opgenomen in zijn vriendenkring. ‘Het voelt als een warm bad’, zei ze, en zo is het.” Saskia’s gouden tips: 1. De Boskoopse carnaval moet je echt eens proberen. Feest gegarandeerd! 2. Wist je dat met Pinksteren duizenden jongeren om 3 uur ’s morgens opstaan voor het Luilakvoetbaltoernooi? 3. Scouting De Schouw organiseert ieder jaar een kamp. Als ik al die kinderen door het dorp zie fietsen om te verzamelen, met hun matrassen achterop, dan schiet ik altijd even vol.

‘Ik ben hier geboren en getogen’

Het landelijke leven werd Kenneth Vurens met de paplepel ingegoten. Hij groeide op tussen de kwekerijen en legt nu met zijn eigen hoveniersbedrijf prachtige tuinen aan. “Ik weet niet beter dan dat ik Boskoper ben, dus ik ben gek op dit dorp. Mijn hele familie en al mijn vrienden wonen hier, en we genieten enorm van al het groen dat ons omringt. Zo ben ik trouwens ook in mijn werk gerold: van mijn eerste vakantiebaantje op de kwekerij naar een vast dienstverband en toen naar mijn eigen bedrijf. Boskopers zijn hardwerkende, ijverige mensen, en je vindt hier veel ondernemers. Kijk maar eens rond in de gezellige dorpskern, met ambachtelijke winkeltjes, cafés en restaurants en als je echt iets bijzonders wilt kopen, dan liggen de grote steden slechts op een half uurtje rijden. Lekker alles in de buurt, daar hou ik van! Kenneths gouden tips: 1. Het Boskoops Kwekerijmuseum met zijn populaire rondvaarten is een aanrader. 2. Bij Grand Café Roos kijk je uit over het Rosarium. Alle bruidsparen gaan hier op de foto. 3. De Watertoren zou een echte eyecatcher kunnen zijn. Het is wachten op een ondernemende gek die dat project aandurft!